Otrovanje hranom koje uzrokuje clostridium perfringens

Otrovanje hranom koje uzrokuje Clostridium perfringens akutni je gastroenteritis koji nastaje nakon konzumiranja kontaminirane hrane.

C. perfringens široko je rasprostranjen u fecesu, tlu, zraku i vodi. Kontaminirano meso uzrokom je mnogih manjih epidemija. Kad se meso kontaminirano ovim klostridijem ostavi na sobnoj temperaturi mikroorganizmi se razmnožavaju i proizvode toksin. Karakteristično je da epidemije izbijaju na mjestima komercijalne prehrane, a rijetko kod kuće. Nakon što uđe u probavni trakt, C. perfringens proizvodi enterotoksin koji djeluje na tanko crijevo. Jedino je C. perfringens tip A nedvojbeno povezan s tim sindromom otrovanja hranom. Proizvedeni enterotoksin je osjetljiv na visoku temperaturu (>75 °C).

Najčešći je blagi gastroenteritis, kod kojega simptomi počinju 6 do 24 h nakon unosa kontaminirane hrane. Najčešći su simptomi vodenaste stolice i grčevi u trbuhu. Povraćanje nije uobičajeno. Karakteristično je povlačenje simptoma unutar 24 h; rijetki su teški ili fatalni oblici bolesti. Dijagnoza počiva na epidemiološkim dokazima i izolaciji velikog broja mikroorganizama iz kontaminirane hrane ili stolice zaraženih osoba, ili pak na izravnoj identifikaciji enterotoksina u uzorcima stolice.

Za sprječavanje bolesti važno je da se preostalo kuhano meso što prije spremi u hladnjak, te da se prije posluživanja dobro prokuha (unutarnja temperatura treba biti 75 °C). Liječenje je simptomatsko (vidi str. 136), bez primjene antibiotika.