Izosporoza i ciklosporoza

Izosporoza i ciklosporoza su zaraze protozoima Isospora belli, odnosno Cyclospora cayetanensis. Simptomi su vodenasti proljev uz probavne i opće tegobe. Dijagnoza se postavlja otkrivanjem karakterističnih oocista u stolici ili uzorcima biopsije crijeva. Liječi se obično trimetoprim–sulfametoksazolom.

Životni ciklusi I. belli i C. cayetanensis su slični onome Cryptosporidiuma, osim što, prije nego što postanu zarazne, oociste moraju postati spore. Humana izosporoza i ciklosporoza su najčešće u tropskim i suptropskim klimama. Do prijenosa dolazi fekalno–oralnim putem preko zagađene hrane ili pića. U Sjevernoj Americi su izbijanja C. cayetanensis bila uzrokovana malinama uvezenima iz Gvatemale.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Glavna tegoba je akutni, vodenasti proljev koji ne sadrži krv, grčevi u trbuhu, mučnina, anoreksija, malaksalost i mršavljenje. U imunokompetentnih osoba se bolest obično spontano povlači, no može trajati tjednima.

U domaćina s potisnutom staničnom imunošću, kao što je kod AIDS–a, izosporoza i ciklosporoza mogu uzrokovati teški, nezaustavljivi, obilni proljev koji sliči na kriptosporidiozu. Ekstraintestinalna bolest u oboljelih od AIDS–a može uključivati kolecistitis i diseminiranu infekciju.

Dijagnoza se postavlja otkrivanjem oocista pri mikroskopskoj pretrazi stolice. Otkrivanje je lakše nakon bojenja uzoraka stolice modificiranim acidorezistentnim bojama. Mogu biti potrebni višestruki uzorci stolice. Dijagnoza se ponekad postavlja kad se intracelularni stadiji parazita otkriju u biopsijama crijeva. Kod izosporoze, stolica može sadržavati Charcot– Leydenove kristale (heksagonalne kristale s dva vrška, slične igli) koji potječu od eozinofila. Za razliku od drugih infekcija protozoima, uz infekciju s I. belli može doći do eozinofilije u perifernoj krvi.

Liječenje

Lijek izbora i za izosporozu i za ciklosporozu je trimetoprim–sulfametoksazol (TMP– SMX) dvostruke jačine, u dozi od 160 mg TMP i 800 mg SMX PO 2×/dan tijekom 10 dan. Djeci se daje 5 mg/kg TMP i 25 mg/kg SMX 2×/dan. Oboljelima od AIDS–a mogu biti potrebne veće doze i dugotrajnija primjena. Nakon liječenja akutne infekcije, oboljelima od AIDS–a obično treba dugotrajno davati supresivnu terapiju. Za liječenje izosporoze i ciklosporoze korišten je ciprofloksacin 500 mg PO 2×/dan tijekom 7 dana, no čini se manje učinkovitim od TMP–SMX.

Prevencija je jednaka kao i kod kriptosporidioze.