Herpangina

Herpangina je febrilna bolest uzrokovana brojnim coxsackievirusima skupine A i, ponekad drugim enterovirusima. Infekcija dovodi do stvaranja vezikularnih i ulcerirajućih promjena na sluznici orofarinksa.

Herpangina se obično javlja epidemijski, najčešće u dojenčadi i djece. Obilježena je naglim početkom vrućice uz grlobolju, glavobolju, anoreksiju te, često, bol u vratu. Dojenčad može povraćati. Dva dana nakon početka, razvija se do 20 (prosječno 4 do 5 po bolesniku) sivkastih papula promjera 1 do 2 mm, koje postaju vezikule sa zacrvenjenim rubom. Najčešće se pojavljuju na rubu tonzilarnih loža, ali i na mekom nepcu, tonzilama, uvuli ili jeziku. U slijedeća 24 h, promjene se pretvaraju u plitke vrijedove, promjera rijetko >5 mm, koji zacijele za 1 do 7 dana. Komplikacije su rijetke. Slijedi trajna imunost na soj koji je izazvao infekciju, no moguće su ponovne infekcije uzrokovane drugim coxsackievirusima skupine A ili drugim enterovirusima.

Dijagnoza se zasniva na simptomima i obilježjima promjena u ustima. Najbolje se potvrđuje izolacijom virusa iz promjena ili dokazivanjem porasta titra specifičnih protutijela, no takve se pretrage općenito ne preporučuju. Opetovani aftozni vrijedovi mogu izgledati slično. Bednarovi aftozni ulkusi se rijetko mogu razviti u ždrijelu, no općenito nisu povezani sa sistemskim simptomima. Herpetični stomatitis se pojavljuje sporadično i izaziva veće, trajnije i brojnije vrijedove u orofarinksu nego herpangina. Coxsackievirus A10 uzrokuje limfonodulani faringitis koji je sličan, osim što papule postaju bjelkasti do žućkasti čvorići promjera 2 do 3 mm, a ne vezikule i vrijedovi.

Herpangina se liječi simptomatski.