Pigmentirane gljivice

Kromomikoza i feohifomikoza su infekcije potkožnog tkiva, sinusa, mozga i drugih tkiva koje uzrokuju pigmentirane gljivice. Simptomi su ulcerirajući čvorovi na izloženim dijelovima tijela. Dijagnoza se postavlja na osnovu izgleda, patohistološkog nalaza i kultura. Liječi se itrakonazolom ili flucitozinom i kirurškom ekscizijom.

Kromomikoza je infekcija kože koja zahvaća zdrave, imunokompetentne ljude uglavnom u tropskim ili suptropskim područjima, a očituje se stvaranjem papilomatoznih čvorova koji naginju ulceraciji. Pigmentirane gljivice sve više se priznaju kao oportunistički organizmi koji zahvaćaju imunosuprimirane bolesnike. Uzročnici ovih infekcija su mnoge vrste crnih, melaninom pigmentiranih gljivica iz porodice Dematiaceae uključujući vrste Bipolaris, Cladophialophora, Cladosporium, Drechslera, Exophiala, Fonsecaea, Phialophora, Xylohypha, Ochroconis, Rhinocladiella, Scolecobasidium i Wangiella.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Većina infekcija počinje na stopalu ili nozi, ali mogu se inficirati i drugi izloženi dijelovi tijela, posebno gdje je koža rasječena. Prve male papule, koje se povećavaju i svrbe mogu sličiti na dermatofitozu (lišajeve). Ove se papule šire i tvore mutno crvene ili ljubičaste, oštro odjeljene krpice s induriranim bazama. Nekoliko tjedana ili mjeseci kasnije, uzduž puteva limfatične drenaže mogu se pojaviti nove lezije, koje se izdižu 1 do 2 mm iznad kože. U središtu krpica mogu se razviti tvrda, mutno crvena ili sivkasta nodularna ispupčenja u obliku cvjeteče, koja se postupno šire da bi prekrile ekstremitete kroz  razdoblje od 4 do 15 godina. Može doći do limfatične opstrukcije, trajnog svrbeža, a sekundarne bakterijske superinfekcije mogu uzrokovati ulceracije a ponekad, septikemiju.

Ekstrakutane infekcije (nazvane feohifomikoza) također su moguće. U takve spadaju invazivni sinusitis, ponekad s nekrozom kosti, kao i supkutani čvorovi ili apscesi, keratitis, tvorbe u plućima, osteomijelitis, mikotični artritis, intramuskularni apsces, endokarditis, apsces mozga i kronični meningitis.

Gljivice iz porodice Dematiaceae izuzetno rijetko uzrokuju fatalne infekcije u osoba koje imaju normalne i očuvane obrambene mehanizme. Bolest koja ugrožava život češća je u imunokompromitiranih bolesnika.

Kasne lezije kromomikoze imaju karakterističan izgled, ali prve lezije se mogu pogrešno zamijeniti za dermatofitozu. Feohifomikoza se mora razlučiti od brojnih drugih infektivnih i neinfektivnih stanja na osnovi patohistološkog nalaza i rezultata kultura. Gljivice iz porodice Dematiaceae se često mogu razabrati u uzorcima tkiva konvencionalno obojanim hematoksilinom i eozinom, a izgledaju kao septirana, tjelešca zemljano–smeđe boje, što je odraz melanina kojeg prirodno sadrže. Bojanje po Fontana–Massonu na melanin potvrđuje njihovo prisustvo. Kulture su potrebne radi utvrđivanja vrste uzročnika.

Liječenje

Itrakonazol je najučinkovitiji lijek, premda svi bolesnici ne odgovaraju. Flucitozin se ponekad dodaje da se sprječi relaps. Flukonazol malokad dovodi do povlačenja lezija, a amfotericin B je neučinkovit. U mnogim je slučajevima za izlječenje nužna kirurška ekscizija.