Angiostrongiloza

Angiostrongiloza je infekcija larvama glista roda Angiostrongylus; ovisno o vrsti koja je uzrokovala zarazu pojavljuju se crijevni simptomi ili eozinofilni meningitis.

Angiostrongylus je parazit štakora. Izlučene larve prihvaćaju intermedijarni (puževi i balavci) i prijenosni (neki morski i slatkovodni rakovi) domaćini. U ljudi do infekcije dolazi konzumacijom sirovih ili nedovoljno kuhanih puževa ili balavaca ili prijenosnih domaćina; nije jasno može li zagađenje povrća larvama uzrokovati infekciju.

Do infekcije s A. cantonensis dolazi pretežito u jugoistočnoj Aziji i Pacifičkom području, premda je opisana i drugdje. Larve migriraju iz probavnog sustava u moždane ovojnice, gdje uzrokuju eozinofilni meningitis s vrućicom, glavoboljom i meningizmom.

Do infekcije s A. costaricensis dolazi u obje Amerike. Odrasli paraziti se smještaju u arteriole ileocekalnog područja te se jajašca mogu otpuštati u tkivo crijeva izazivajući lokaliziranu upalu s boli u trbuhu, povraćanjem i vrućicom; može se razviti bolna masa u desnom donjem kvadrantu.

Na dijagnozu se posumnja na osnovi anamneze o konzumaciji potencijalno zagađene hrane. Bolesnicima s meningealnim nalazima treba učiniti lumbalnu punkciju; likvor (cerebrospinalna tekućina = CST) pokazuje eozinofiliju, no paraziti se rijetko uočavaju. Dijagnozu crijevne infekcije je teško postaviti jer se larve i jajašca ne nalaze u stolici.

A. cantonensis meningitis se liječi analgeticima, kortikosteroidima i punkcijom CST. U većini slučajeva bolest prolazi spontano, te se oboljeli oporavljaju u potpunosti. Čini se da antihelminitici nisu učinkoviti ni protiv A. cantonensis niti protiv A. costaricensis.