Drakunkuloza

(Bolest gvinejskog crva; vatrena zmija)

Drakunkuloza je zaraza s Dracunculus medinensis. Simptomi su bolna, upaljena promjena na koži koja sadrži odraslog parazita i teški artritis. Dijagnoza se postavlja pregledom. Liječi se polaganim odstranjenjem odraslog parazita.

Prije dvadeset godina drakunkuloza je bila endemska u velikom dijelu tropske Afrike, Jemenu, Indiji i Pakistanu. Danas, do infekcije dolazi uglavnom u uskom pojasu afričkih zemalja i u Jemenu.

Ljudi se zaraze pijući vodu koja sadrži zaražene mikroljuskare (kopepode). Larve se oslobađaju, prodiru kroz stijenku crijeva i sazrijevaju u odrasle parazite za oko godinu dana. Gravidna ženka migrira kroz potkožna tkiva, obično u distalni dio nogu. Cefalični kraj parazita izaziva induriranu papulu koja prelazi u vezikulu te napokon ulcerira. U dodiru s vodom, petlja maternice se izbočuje kroz kožu i ispušta pokretne larve. Paraziti koji ne uspiju doći do kože ugibaju i raspadaju se ili kalcificiraju. U većini endemskih područja, do prijenosa dolazi sezonski a svaka epizoda infekcije traje oko 1 god.

Simptomi i znakovi

Infekcija je na početku bez simptoma; simptomi se obično razvijaju s umnožavanjem parazita. Lokalizirani simptomi su jak svrbež i pečenje na mjestu kožne promjene. Smatra se kako urtikarija, eritem, dispneja, povraćanje i svrbež predstavljaju alergijske reakcije na antigene parazita. Ako tijekom izbacivanja ili vađenja parazit pukne, nastaje jaka upalna reakcija s bolovima koji bolesnika potpuno onesposobe. Kad se odrasli parazit izbaci, simptomi slabe a vrijed zacjeljuje. U oko 50% slučajeva uzduž puta kojim se parazit kreće dolazi do sekundarne bakterijske infekcije. Kronične posljedice su vezivna ankiloza zglobova i kontrakture tetiva.

Dijagnoza, liječenje i prevencija

Kad se na kožnom vrijedu pojavi bijeli, nitasti parazit, dijagnoza je jasna. Kalcificirani paraziti se mogu pronaći rendgenskom pretragom (pronađeni su i u egipatskim mumijama). Serodijagnostičke pretrage nisu specifične.

Liječenje se sastoji od polaganog odstranjenja odraslog parazita tijekom više dana ili tjedana, namatanjem na štapić. Moguće je i kirurško odstranjenje pod lokalnom anestezijom, no u endemskim područjima je rijetko dostupno. Povoljan učinak metronidazola (250 mg 3×/dan, 10 dana) pripisan je više protuupalnim i antibakterijskim učincima, nego antihelmintičnim učincima lijeka.

Filtriranje pitke vode kroz gazu, kloriranje ili prokuhavanje učinkovito štiti od drakunkuloze.