Trihuroza

Trihuroza je infekcija s Trichuris trichiura. Simptomi mogu biti bol u trbuhu, proljev, te, u teškim infekcijama, anemija i malnutricija. Dijagnoza se postavlja nalazom jajašaca u stolici. Liječi se mebendazolom ili albendazolom.

Infekcija se širi fekalno–oralnim putem. Unesena jajašca sazrijevaju u duodenumu, gdje larve prodiru u sluznicu i sazrijevaju, prije nego što migriraju u debelo crijevo. Odrasli paraziti oblika biča ukopavaju glave u površni sloj sluznice kolona i cekuma, gdje mogu živjeti 7 do 10 god.

Parazit živi pretežno u tropskim i suptropskim područjima. Do blagih asimptomatskih infekcija dolazi u ruralnim područjima juga SAD–a.

Blage infekcije su obično bez simptoma. Teške infekcije uzrokuju bol u trbuhu, ano reksiju i proljev te mogu dovesti do anemije ili zastoja u rastu. Vrlo teške infekcije mogu dovesti do gubitka težine, anemije i prolapsa rektuma, osobito u djece.

Karakteristična jajašca koja imaju oblik poput limuna se lako nalaze u stolici.

Preporučuje se liječenje mebendazolom 100 mg PO 2×/dan tijekom 3 dana i albendazolom 400 mg PO odjednom. Kad se alben dazol rabi za liječenje teških infekcija, veći na stručnjaka preporučuje 400 mg 1×/dan, 3 dana. Drugu mogućnost predstavljaju iver mektin i nitazoksanid. Ovi se lijekovi ne smiju primjenjivati u trudnoći. Za prevenciju su potrebne odgovarajuće sanitarne mjere i dobra osobna higijena.