Infekcije virusom parainfluence

Virusi parainfluence obuhvaćaju nekolicinu blisko srodnih virusa koji uzrokuju mnoge dišne bolesti u rasponu od obične prehlade do sindroma sličnog gripi ili pneumonije, s krupom kao najtežom manifestacijom. Dijagnoza se obično postavlja klinički. Liječenje je potporno.

Virusi parainfluence su paramiksovirusi tipa 1, 2, 3 i 4. Dijele križnu antigensku reaktivnost no izazivaju bolesti različite težine. Tip 4 pokazuje antigensku križnu reaktivnost s mumpsom i čini se da je rijedak uzročnik dišne bolesti.

Do izbijanja parainfluence u djetinjstvu može doći u vrtićima, na pedijatrijskim odjelima i u školama. Tipovi 1 i 2 uzrokuju epidemije u jesen, a serotipovi se svake godine izmjenjuju. Bolest izazvana tipom 3 je endemska i zaražuje ponajprije djecu <1 god. Virusi parainfluence mogu izazvati ponavljane infekcije, no reinfekcija obično uzrokuje blažu bolest. Stoga je u imunokompetentnih odraslih osoba većina infekcija asimptomatska ili blaga.

Najčešća bolest u djece je ona gornjeg dišnog sustava, s niskom vrućicom ili bez nje.

Parainfluenca tipa 1 vjerojatno uzrokuje krup (laringotraheobronhitis—vidi str. 2307), ponajprije u djece u dobi od 6 do 36 mj. Krup započinje simptomima obične prehlade. Kasnije nastaje vrućica i kašalj poput laveža, promuklost i stridor. Zatajenje disanja uslijed opstrukcije gornjih dišnih putova je rijetka, no potencijalno smrtonosna komplikacija.

Virus parainfluence tipa 3 može izazvati pneumoniju i bronhiolitis u vrlo male djece (vidi str. 2305). Ove se bolesti općenito ne mogu razlikovati od bolesti uzrokovane respiratornim sincicijskim virusom (vidi dolje), no često su manje izražene.

Specifična virološka dijagnostika nije potrebna. Liječenje je simptomatsko.