Rickecijske boginje

Rikecijske boginje uzrokuje Rickettsia akari. Simptomi su inicijalna lokalna lezija i generalizirani papulovezikularni osip.

Rikecijske boginje se javljaju u mnogim područjima SAD–a, u Rusiji, Koreji i Africi. Vektor je široko rasprostranjena sitna, bezbojna grinja. On inficira kućnog miša i neke vrste divljih miševa. Ljudi se mogu zaraziti ili ugrizom larve grinje (chigger) ili odrasle grinje.

Eshar, koji se prvi put pojavljuje otprilike 1 tjedan prije vrućice kao sitna papula promjera 1 do 1.5 cm, razvija se u mali ulkus sa tamnom krustom koja zacjeljuje ožiljkom. Regionalna limfadenopatija je izražena. Intermitentna vrućica traje oko 1 tjedan, sa zimicom, obilnim znojenjem, glavoboljom, fotofobijom i bolovima u mišićima. Rano u febrilnom stadiju, izbija generalizirani makulopapularni osip s intraepidermalnim vezikulama, pošteđujući dlanove i tabane. Bolest je blaga; nisu opisani smrtni slučajevi.

Liječi se doksiciklinom 100 mg PO 2×/ dan 5 dana, ili ciprofloksacinom 750 mg PO 2×/dan, 5 dana. U profilaktičku svrhu treba uništiti mišja legla a vektore nadzirati rezidualnim insekticidima.