Šikarski tifus

Šikarski tifus je bolest koju prenose grinje a uzrokuje Rickettsia tsutsugamushi. Simptomi su vrućica, primarna lezija, makularni osip i limfadenopatija.

R. tsutsugamushi prenose trombikulidne grinje, koje se hrane na šumskim i seoskim glodavcima, uključujući štakore, voluharice i poljske miševe. Ljudi se zaraze nakon ugriza larve grinje (chigger).

Nakon inkubacije od 6 do 21 dan (prosječno 10 do 12 dana) iznenada započinje vrućica, zimica, glavobolja i generalizirana limfadenopatija. U početku febriliteta često se razvija eshar na mjestu ugriza larve grinje. Lezija je česta u bijelaca a rijetka u Azijata, počinje kao crvena, indurirana lezija promjera oko 1 cm koja se pretvara u vezikulu, puca i potom biva prekrivena crnom krustom. Regionalni limfni čvorovi se povećavaju. Temperatura raste u 1. tjednu, često na 40 do 40.5 °C. Glavobolja je jaka i česta kao i konjunktivalna injekcija. Makularni osip izbija na trupu 5. do 8. dana vrućice, obično se šireći na ruke i noge. Može brzo nestati ili postati makulopapularan i intenzivne boje. Kašalj je izražen u 1. tjednu vrućice, a pneumonitis se može razviti u 2. tjednu. U teškim slučajevima bilo se ubrzava, krvni tlak pada a razvijaju se delirij, stupor i mišićni trzaji. Splenomegalija može biti izražena, a intersticijski miokarditis je češći nego u ostalih rikecioza. U neliječenih bolesnika, visoka temperatura može trajati 2 tjedna, a onda kroz nekoliko dana postupno pasti. Zbog liječenja bolest obično počinje popuštati unutar 36 h. Oporavak je brz i bez komplikacija.

Čišćenje i zaprašivanje inficiranih područja rezidualnim insekticidima uklanja ili smanjuje populaciju grinja. Insekticidne repelente (npr. dietiltoluamid [DEET]) bi trebalo rabiti kada je moguća izloženost grinjama. Podrobnije o dijagnostici i liječenju vidi na str. 1488; primarni lijek je doksiciklin 200 mg PO jednokratno a zatim 100 mg 2×/dan sve dok se bolesnikovo stanje ne poboljša i ne postane afebrilan 24 do 48 h, a lijek se nastavlja davati barem 7 dana. Kloramfenikol 500 mg PO ili IV 4×/dan tijekom 7 dana je lijek 2. linije.