Čankroid

Čankroid je infekcija kože ili sluznice spolovila koju uzrokuje Haemophilus ducreyi a očituje se bolnim vrijedovima i gnojenjem preponskih limfnih čvorova. Dijagnoza se obično postavlja klinički zbog poteškoća prilikom uzgoja uzročnika. Liječi se makrolidom, ceftriaksonom ili ciprofloksacinom.

H. ducreyi je kratki, tanki gram–negativni bacil zaobljenih krajeva. U SAD–u je čankroid rijedak, ali je čest u većini zemalja u razvoju. Čini se da, kao i druge SB s ulceracijama spolovila, povećava opasnost od prijenosa HIV–a. Čankroid može postojati istodobno s drugim uzrocima genitalnih vrijedova.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Nakon inkubacijskog razdoblja od 3–7 dana, pojavljuju se male, bolne papule koje se brzo pretvaraju u plitke, mekane, bolne vrijedove s iskrzanim, podminiranim rubovima (odnosno, onima preko kojeg visi rub tkiva) i crvenim rubom. Vrijedovi se razlikuju po veličini i često se spajaju. Dublja erozija ponekad dovodi do izraženog uništenja tkiva. Inguinalni limfni čvorovi postaju bolni, povećani i zbijeni, stvarajući fluktuirajući apsces (bubon). Koža iznad apscesa može biti crvena i sjajna ili se preko nje može stvoriti sinus. Autoinokulacijom mogu nastati nove promjene. Čankroid može dovesti do fimoze, uretralne stenoze i fistule.

Na čankroid se posumnja u bolesnika s neobjašnjivim vrijedovima spolovila ili bubonima, koje se može zamijeniti s apscesima. Dijagnoza se zasniva na kliničkoj slici; uzročnike je teško uzgojiti (za to je potrebna podloga koja sadrži hemin i albumin, a rast je spor) a mikroskopski nalaz ometa miješana flora iz vrijedova. Međutim, uzorak gnoja iz bubona ili eksudat s ruba vrijeda treba poslati u laboratorij koji može otkriti H. ducreyi. Ako se u svrhu dobivanja materijala za postavljanje dijagnoze poduzme aspiracija bubona, odmah treba primijeniti antibiotik. Treba isključiti druge uzroke genitalnih vrijedova, kao i infekciju HIV–om; rutinski bi trebalo učiniti serološke pretrage na sifilis i kulturu na herpes. Ako su laboratorijske pretrage na čankroid nepraktične, bolesnike koji su liječeni od drugih uzroka vrijedova spolovila treba liječiti antibioticima koji djeluju i kod čankroida.

Liječenje

Liječenje jednom dozom provodi se azitromicinom od 1 g PO ili ceftriaksonom, 250 mg IM. Također se preporučuje eritromicin 500 mg PO svakih 6 h tijekom 7 dana ili ciprofloksacin 500 mg PO 2×/dan, 3 dana. Bubone je bezopasnije aspirirati u dijagnostičke svrhe ili incidirati za simptomatsko ublažavanje boli ako bolesnici uz to primaju i učinkovitu antibiotsku terapiju. Spolne partnere treba pregledati, a bolesnika pratiti 3 mj. Liječenje bolesnika s HIV–om, osobito jednom dozom lijeka može biti neučinkovito.