Difilobotrioza

Difilobotrioza je infekcija slatkovodnom ribljom crijevnom trakavicom, Diphyllobothrium latum. Liječi se prazikvantelom.

D. latum je najdulji ljudski parazit (duljine i do 10 m). Ona, i Sparganum mansoni su jedine ljudske trakavice čiji se životni ciklus odvija u vodi. U slatkoj vodi, jajašca D. latum iz ljudskog fecesa otpuštaju plivajuće larve, koje dospijevaju u sitne ljuskavce, koje opet pojedu ribe u kojima larve postaju infektivne. Difilobotrioza je proširena širom svijeta, osobito tamo gdje su jezera zagađena kanalizacijom. Do infekcija u SAD–u i sjevernoj Europi dolazi u ljudi koji jedu sirovu slatkovodnu ribu. Uz pročišćavanje kanalizacije infekcija je rjeđa.

Infekcija je obično asimptomatska, no mogu se pojaviti blagi probavni simptomi. Riblja trakavica troši vitamin B12, iz hrane, što ponekad može izazvati nedostatak vitamina B12 i megaloblastičnu anemiju. Dijagnoza se postavlja otkrivanjem karakterističnih jajašaca ili širokih proglotida u stolici.

Liječi se jednom PO dozom prazikvantela koja iznosi 5 do 10 mg/kg. Za ispravljanje anemije može biti potreban vitamin B12. Odgovarajuće kuhanje slatkovodne ribe, ili smrzavanje na 10 °C kroz 48 h sprječava infekciju.