Arteriovenska fistula

Arteriovenska fistula je abnormalna komunikacija između arterije i vene.

Arteriovenska fistula može biti kongenitalna (obično pogađa manje krvne žile) ili stečena nakon traume (npr. ustrijelna ili ubodna rana), ili može nastati erozijom arterijske aneurizme u priležeću venu.

Fistula može uzrokovati simptome i znakove arterijske insuficijencije (ulceracija ekstremiteta zbog smanjenog arterijskog protoka, embolizacije i ishemije), ili kroničnu vensku insuficijenciju zbog visokog tlaka arterijske krvi koja utječe u zahvaćene vene (periferni edemi, varikozne vene, pigmentacija kože zbog staze krvi). Ako se fistula nalazi blizu površine, može se palpirati kao tvorba, a zahvaćeno područje je obično otečeno i toplo s dilatiranim, pulsirajućim površnim venama. Iznad fistule se može napipati vibracija, a pri auskultaciji se može čuti kontinuirani šum koji se pojačava u sistoli. Rijetko, ako znatan dio minutnog volumena protječe kroz fistulu, može doći do zatajivanja desnog srca.

Kongenitalne fistule se ne moraju liječiti osim ako se ne razviju značajne komplikacije (skraćena noga kod djeteta u rastu). Kad je potrebno, perkutanom vaskularnom tehnikom se može uvesti spirala ili čep u krvne žile kako bi se fistula začepila. Liječenje je rijetko potpuno uspješno, ali su komplikacije bezopasne. Stečene fistule obično imaju jedinstveni veliki spoj i mogu se uspješno riješiti kirurški.