Površna venska tromboza

Površna venska tromboza je nastanak krvnog ugruška u površinskim venama gornjih ili donjih ekstremiteta, ili rjeđe, u jednoj ili više vena dojke (Mondorova bolest).

Površna venska tromboza u gornjim ekstremitetima najčešće nastaje zbog IV kateterizacije; varikozne vene su najčešći rizični faktor za razvoj tromboze donjih ekstremiteta, osobito u žena. Površni venski trombi rijetko uzrokuju teške komplikacije i rijetko emboliziraju.

Tipično, bolesnici se tuže na površinske, obično bolne ili osjetljive indurirane tračke koji se palpiraju uzduž normalnog toka površinske vene. Koža iznad zahvaćene vene je obično topla i eritematozna. Migracijska površna tromboza, koja nastaje, prolazi, te se ponovno javlja u normalnim venama ruku, nogu a ponekad i u području torza, mogući je predznak karcinoma gušterače ili drugih adenokarcinoma (Trousseauov znak).

Dijagnoza počiva na anamnezi i fizikalnom pregledu. Liječenje tradicionalno uključuje tople komprese, NSAR, ali i lokalnu trombektomiju uz lokalnu anesteziju koja je vrlo učinkovita.