Glaukom

Glaukom je poremećaj pri kojem se u očnoj jabučici poveća tlak uslijed čega dolazi do oštećenja vidnog živca i gubitka vida.

I prednja (anteriorne) i stražnja (posteriorne) očna sobica ispunjene su rijetkom tekućinom koja se zove sobna vodica. Normalno se tekućina stvara u stražnjoj (posteriornoj) sobici, prolazi kroz zjenicu u prednju (anteriornu) sobicu i tada otječe (drenira se) iz oka kroz izvodne kanale. Ako se tok tekućine prekine, obično nekom zaprekom koja sprječava istjecanje tekućine iz prednje sobice, tlak poraste.

Obično glaukom nema poznati uzrok; međutim, katkada se javlja u obiteljima. Ako je izljevni kanal otvoren, poremećaj se zove glaukom s otvorenim kutom. Ako su kanali blokirani šarenicom, poremećaj se zove glaukom sa zatvorenim kutom.

Oftalmolog ili optometričar mogu mjeriti tlak u prednjoj sobici, zvan intraokularni tlak, primjenom jednostavnog bezbolnog postupka zvanog tonometrija. Općenito, vrijednosti veće od 20 do 22 milimetra ukazuju na povećani tlak. Ponekad se glaukom pojavi kada je vrijednost tlaka normalna. Katkada treba izvršiti niz mjerenja kroz neko vrijeme kako bi se utvrdilo da se radi o glaukomu. Pretraga oftalmoskopom (instrument koji se rabi za promatranje unutrašnjosti oka) može ukazati na vidljive promjene u vidnom živcu uzrokovane glaukomom. Katkada ispitivač rabi posebnu leću da promatra izljevne kanale; taj je postupak poznat kao gonioskopija.

Glaukom dovodi do gubitka perifernog vida ili slijepih mrlja u vidnom polju. Kako bi se utvrdilo postoje li takve slijepe mrlje, ispitivač traži od pacijenta da gleda ravno naprijed u središnju točku i saopći kada vidi svjetlo. Pretragu se mora obaviti pomoću ekrana i pokazivača ili uz primjenu automatske naprave koja rabi svjetlosne točke.

Normalno istjecanje tekućine

Tekućina se stvara u stražnjoj očnoj sobici, prolazi kroz zjenicu u prednju očnu sobicu i tada istječe kroz odvodne kanale.

MSD medicinski priručnik za pacijente