Poremećaji vjeđe i suzne žlijezde

Vjeđe imaju ključnu ulogu u zaštiti očiju. One pomažu širenju vlažnosti (suza) po površini očiju kada se zatvore (npr. za vrijeme treptanja); na taj način sprječavaju suhoću očiju. Vjeđe osiguravaju i mehaničku zapreku ozljeđivanju, refleksno se zatvarajući kada se neki predmet previše približi oku. Refleks potiče viđenje nekog predmeta koji se približava, dodir predmeta na površini oka ili kada su trepavice izložene vjetru ili malim česticama kao što su prašina ili pijesak.

Suze su slana tekućina koja neprestano kupa površinu oka održavajući ga vlažnim. Ta tekućina sadrži protutijela koja zaštićuju oko od infekcije. Suze stvaraju lakrimalne (suzne) žlijezde smještene blizu vanjskog kuta oka. Tekućina teče iznad očiju i izlazi kroz dva mala otvora u vjeđama (lakrimalni vodovi); ti otvori vode u nazolakrimalni vod, kanal koji se ispražnjava u nos.

Ako lakrimalne žlijezde ne proizvode dovoljno suza, oči postaju bolno suhe i mogu se oštetiti. Rijedak uzrok nedovoljne proizvodnje suza je Sjögrenov sindrom. Oči mogu postati suhe i kada hlapljenje uzrokuje prekomjeran gubitak suza, npr. ako se vjeđe zadovoljavajuće ne zatvaraju.