Spolna kandidijaza

Spolna kandidijaza je infekcija kvasnicom (gljivica) rodnice ili penisa koju se često spominje kao soor (mliječica), a uzrokuje je Candida albicans.

Kvasnica kandida normalno se nastanjuje na koži ili u crijevima. Iz tih područja može se širiti na spolne organe. Kandida se obično ne prenosi spolnim putem.

Kandidijaza je vrlo česti uzrok vaginitisa. Spolna kandidijaza postala je češćom zbog sve veće uporabe antibiotika, oralnih kontraceptiva i drugih lijekova koji mijenjaju uvjete u rodnici na način koji pogoduje rastu kandide. Kandidijaza je česta u žena koje su trudne ili imaju menstruacije te u dijabetičara. Rjeđe, infekciju mogu olakšati i ubrzati primjena lijekova (npr. kortikosteroida ili kemoterapije zbog raka) i bolesti koje potiskuju (suprimiraju) imunološki sustav (kao što je AIDS).

Simptomi i dijagnoza

Žene sa spolnom kandidijazom obično dobiju svrbež ili nadražaj rodnice i stidnice i mogu imati iscjedak iz rodnice. Često je nadražaj težak, ali iscjedak slab. Stidnica može biti crvenkasta i natečena. Koža može biti gruba i može pucati. Stijenka rodnice je obično pokrivena bijelom tvari nalik siru, ali može izgledati normalno.

Muškarci često nemaju simptome, ali vrh penisa (glans) i pretkoža (u neobrezanih muškaraca) može biti ranjava i nadražena, naročito nakon spolnog odnosa. Ponekad, muškarci mogu primijetiti lagani iscjedak iz penisa. Vrh penisa i predkoža mogu biti crvenkasti i mogu imati male krastave mjehure ili rane i mogu biti pokriveni bijelom tvari sličnoj siru.

Dijagnozu se može odmah postaviti uzimanjem uzoraka iz rodnice ili penisa i mikroskopskim ispitivanjem. Uzorke se može poslati u laboratorij na kulturu.

Liječenje

U žena se kandidijazu može liječiti ispiranjem rodnice sapunom i vodom, sušenjem čistim ručnikom te primjenom protugljivične kreme koja sadrži klotrimazol, mikonazol, butokonazol ili tiokonazol i terkonazol. Druga je mogućnost da se ketokonazol, flukonazol ili itrakonazol uzmu oralno (na usta). U muškaraca, penis (i predkožu u neobrezanih muškaraca) treba oprati i osušiti prije nego se namaže protugljivičnom kremom (koja sadrži, npr. nistatin).

Ponekad, žene koje uzimaju oralne kontraceptive moraju ih prestati uzimati na nekoliko mjeseci za vrijeme liječenja vaginalne kandidijaze, jer oni mogu infekciju pogoršati. Ženama koje su izložene neizbježivom riziku od kandidijaze rodnice, kao što su one koje imaju oštećeni imunološki sustav ili koje duže vrijeme uzimaju antibiotike, može trebati protugljivični lijek (antimikotik) ili druga preventivna terapija.