Loša prehrana

Loša prehrana može nastati bilo zbog pothranjenosti ili zbog pretjerane uhranjenosti. Oba su stanja posljedica neravnoteže između tjelesnih potreba i unosa bitnih hranjivih tvari.

Pothranjenost, manjak bitnih hranjivih tvari, može nastati zbog nedovoljnog unosa bilo zbog slabe prehrane ili slabe apsorpcije iz crijeva (loša apsorpcija); nenormalno velike potrošnje hranjivih tvari u tijelu; ili nenormalnog gubitka hranjivih tvari zbog proljeva, krvarenja (hemoragije), zatajenja bubrega ili prekomjernog znojenja. Pretjerana uhranjenost, višak bitnih hranjivih tvari, može nastati zbog prekomjernog jedenja, pretjeranog uzimanja vitamina ili drugih dodatnih tvari, ili zbog jako male fizičke aktivnosti.

Loša prehrana (malnutricija) razvija se u stadijima: u prvom stadiju dolazi do promjena u razini hranjivih tvari u krvi i tkivima, zatim slijede promjene u razini enzima, pa dolazi do loše funkcije tjelesnih organa i tkiva, a zatim se pojavljuju simptomi bolesti i smrt.

Tijekom nekih životnih razdoblja, posebno u dojenačkoj dobi, ranom djetinjstvu i razdoblju rasta, te tijekom trudnoće i dojenja, tijelo treba više hranjivih tvari. U starosti su nutritivne potrebe manje, a često je i smanjena sposobnost apsorbiranja hranjivih tvari. Zbog toga je opasnost od pothranjenosti veća u tom razdoblju života, a čak još i više među ljudima slabe ekonomske moći.