Poremećaji uzrokovani toplinom

Znojenjem, disanjem, drhtanjem i preusmjeravanjem krvotoka između kože i unutarnjih organa tijelo obično može održati svoju temperaturu unutar uskog raspona pri vrućem ili hladnom vremenu. Međutim, prekomjerna izloženost visokoj temperaturi može imati za posljedicu poremećaje izazvane toplinom kao što su toplinska iscrpljenost, toplinski udar i toplinski grčevi.

Opasnost od poremećaja izazvanih toplinom se povećava pri visokoj vlažnosti koja smanjuje učinak hlađenja znojem te produženim upornim naprezanjem koje povećava količinu topline koju proizvode mišići. Starije osobe, vrlo pretile i kronični alkoholičari su posebno osjetljivi na poremećaje izazvane toplinom kao i oni koji uzimaju neke lijekove kao što su antihistaminici, antipsihotički lijekovi, alkohol i kokain.

Upotreba zdravog razuma je najbolji način sprječavanja bolesti povezanih s toplinom. Na primjer, treba izbjegavati jaki napor u vrlo vrućem okolišu i slabo ventilirani prostor, a nositi prikladnu odjeću. Tekućine i soli izgubljene znojenjem može se nadoknaditi uzimanjem blago zasoljene hrane i pića, kao što su slani sok od rajčice ili hladna juha od mesa. Mnoga komercijalna pića kao što je Gatorad sadrže još više soli. Kada se ne može izbjeći napor u vrućem okolišu, važno je pijenje mnogo tekućine i hlađenje kože prskanjem hladnom vodom.