Nepodnošljivost šećera

Šećere laktozu, sukrozu i maltozu razgrađuju enzimi laktaza, sukraza i maltaza koji se nalaze u sluznici tankog crijeva. Normalno enzimi razgrađuju te šećere u jednostavne šećere kao što je glukoza, koji se zatim preko crijevne stijenke resorbiraju u krv. Ako nema potrebnog enzima, šećeri se ne probavljaju i ne mogu se apsorbirati. Na taj način ostaju u tankom crijevu. Posljedična visoka koncentracija šećera navlači tekućinu u tanko crijevo uzrokujući proljev. Bakterije tada u debelom crijevu fermentiraju neapsorbirani šećer stvarajući kisele stolice i napuhanost plinovima. Manjak enzima javlja se kod celijakije, tropske spru i crijevnih infekcija. Manjak enzima može biti i prirođen ili ga uzrokuju antibiotici, naročito neomicin.

TABLICA 110-1

Simptomi manjka važnih prehrambenih sastojaka

Prehrambeni sastojak

Simptomi

Željezo

Anemija (slabokrvnost)

Kalcij

Stanjivanje kostiju (osteoporoza)

Folna kiselina

Anemija (slabokrvnost)

Vitamin B1

Osjećaj bockanja iglama, naročito u nogama

Vitamin B2

Upaljeni jezik i kraste na rubovima ustiju

Vitamin B12

Anemija, osjećaj bockanja iglama

Vitamin C

Slabost, krvarenje desni

Vitamin D

Stanjivanje kostiju (osteoporoza)

Vitamin K

Sklonost nastajanju modrica i krvarenju

Bjelančevine

Otekline tkiva (edemi), obično u nogama

Određeni stupanj nepodnošljivosti laktoze javlja se u oko 75% odraslih osoba. Zahvaća manje od 20% odraslih porijekla iz sjeverozapadne Europe, ali 90% Azijaca. Nepodnošljivost laktoze je česta među ljudima iz Mediterana. Oko 75% nebjelaca Sjeverne Amerike u dobi između 1020 godina postupno razvijaju nepodnošljivost laktoze.

Simptomi

Ljudi s nepodnošljivošću laktoze obično ne podnose mlijeko i druge mliječne proizvode koji sadrže laktozu. Neki ljudi to prepoznaju rano u životu i svjesno ili nesvjesno izbjegavaju mliječne proizvode. Dijete koje ne podnosi laktozu, ima proljev i ne dobiva na težini, kada mu je mlijeko dio prehrane. Odrasli mogu imati čujne zvukove iz utrobe (krulenje), napuhnutost trbuha, nagomilanje plinova, mučninu i hitnu potrebu za pražnjenjem stolice, grčeve u trbuhu i proljev nakon jela koje sadrži laktozu. Teški proljev može spriječiti odgovarajuću apsorpciju hranjivih sastojaka, jer se oni prebrzo izbacuju iz tijela. Slične simptome može uzrokovati manjak enzima sukraze i maltaze.

Dijagnoza

Liječnik posumnja na nepodnošljivost laktoze kada osoba ima simptome nakon uzimanja mliječnih proizvoda. Ako osoba ima nepodnošljivost laktoze, nakon što pojede test dozu laktoze za 2030 minuta javljaju se proljev, napuhnutost i osjećaj nelagode u trbuhu. Budući da test doza nije razgrađena u glukozu, razina glukoze u krvi se ne povisuje, kao što bi se normalno dogodilo.

Može se učiniti biopsija tankog crijeva. Uzorak tankog crijeva promatra se pod mikroskopom i ispituje na aktivnost laktaze ili drugih enzima. Ta pretraga može ukazati na druge moguće uzroke loše apsorpcije.

Liječenje

Nepodnošljivost laktoze može se suzbiti izbjegavanjem hrane koja sadrži laktozu―u prvom redu mliječnih proizvoda. Da se spriječi pomanjkanje kalcija, ljudi koji moraju izbjegavati mliječne proizvode, mogu dodatno uzimati kalcij. Druga je mogućnost da se mlijeku doda laktaza. Tada ona cijepa laktozu u mlijeku prije nego što ga osoba pije.