Tropska spru

Tropska spru je stečena bolest u kojoj nenormalna sluznica tankog crijeva dovodi do loše apsorpcije i manjka mnogih hranjivih sastojaka.

Tropska spru se uglavnom javlja u Karibima, južnoj Indiji i jugoistočnoj Aziji. Zahvaćeni mogu biti i domoroci i pridošlice. Premda je uzrok nepoznat, mogući uzroci uključuju bakterijsku, virusnu i gljivičnu infekciju, manjak vitamina (naročito folne kiseline) i otrov u pokvarenoj hrani (npr. u užegloj masti).

Simptomi i dijagnoza

Svjetlo obojena stolica, proljev i gubitak težine su tipični simptomi tropske spru a isto tako i bolan jezik zbog manjka vitamima B12. Mogu se razviti i drugi simptomi loše apsorpcije. Nedostatak protrombina, koji je važan pri zgrušavanju krvi, dovodi do lakog nastajanja podlijeva i produljenog krvarenja nakon ozljede. Ljudi s tropskom spru mogu imati i simptome manjka albumina, kalcija, folne kiseline, vitamina B12 i željeza. Anemija se tipično razvije zbog manjka folne kiseline.

Liječnici uzimaju u obzir dijagnozu tropske spru u bilo koga s anemijom i simptomima loše apsorpcije tko živi ili je živio u nekom od endemičkih područja. Rendgenogrami tankog crijeva mogu ali i ne moraju biti nenormalni. Apsorpcija jednostavnog šećera ksiloze može se lako mjeriti; u 90% slučajeva onih s tropskom spru, ksiloza se ne apsorbira normalno. Biopsija tankog crijeva pokazuje karakteristične nenormalnosti.

Liječenje

Najbolje liječenje tropske spru je davanje antibiotika, tetraciklina ili oksitetraciklina. Ovisno o težini bolesti i kako se ponaša prema liječenju, antibiotik može biti potrebno uzimati i 6 mjeseci. Prehrambeni dodaci, naročito folna kiselina, daju se prema potrebi.