Otrovanje acetilsalicilnom kiselinom

Uzimanje acetilsalicilne kiseline (aspirina) ili drugih salicilata smatra se opasnim za djecu i adolescente zbog mogućnosti nastanka Reyeova sindroma. Međutim, primjena tih lijekova opravdana je u liječenju nekih specifičnih bolesti, npr. juvenilnog kroničnog artritisa. Prevelika količina acetilsalicilne kiseline (aspirina) (salicilizam) čest je uzrok slučajnih otrovanja, unatoč sigurnom pakiranju i ograničenom broju tableta do 36. Djeca koja su za vrijeme bolesti imala povišenu tjelesnu temperaturu te uzimala acetilsalicilnu kiselinu (aspirin) ili su uzimala acetilsalicilnu kiselinu (aspirin) iz nekog drugog razloga ubrajaju se u najrizičniju skupinu. Otrovanja su puno teža u djece koja su nekoliko dana uzimala velike doze acetilsalicilne kiseline (aspirina).

Najtoksičniji oblik salicilata je ulje zimzelena (metilsalicilat). Svako izlaganje metilsalicilatu, posebno ako se nalazi u obliku masti i otopina za inhalaciju, potencijalno je smrtonosno za mlađu djecu. Za malu djecu je smrtonosno i manje od jedne žličice čistog metilsalicilata.

Simptomi

Rani simptomi uzimanja prevelike količine acetilsalicilne kiseline (aspirina) očituju se povraćanjem i mučninom, nakon kojih slijedi ubrzano disanje, hiperaktivnost, vrućica, a katkada i konvulzije. Dijete brzo postane pospano, otežano diše i kolabira. Visoka koncentracija acetilsalicilne kiseline (aspirina) u krvi znatno povećava mokrenje, koje pogotovo u male djece može dovesti do dehidracije.

Dijagnoza i liječenje

U slučaju da je dijete bilo izloženo djelovanju metilsalicilata, odmah se mora pozvati Centar za otrovanja i postupiti po njihovim uputama.

Acetilsalicilna kiselina (aspirin) se može dokazati u mokraći i krvi koristeći kemijske test trake. Nakon toga može se uzeti uzorak krvi da se odredi točna koncentracija acetilsalicilne kiseline (aspirina). Test treba ponavljati da bi se vidjela uspješnost liječenja.

Ispiranje želuca treba izvršiti što je prije moguće, ali i nakon 6 do 8 sati od uzimanja acetilsalicilne kiseline (aspirin) ispiranje (lavaža) želuca je vrlo korisno. U slučaju da je dijete bez svijesti, primijenit će se medicinski aktivni ugljen putem želučane sonde.

U slučaju blage dehidracije djetetu treba dati puno tekućine na usta, npr. mlijeka i voćnih sokova. U težim slučajevima nužno je primijeniti odgovarajuću tekućinu, točnog sastava i količine koja se daje intravenski. Povišena tjelesna temperatura djeteta snižava se mlakom vodom. Može se dati i vitamin K1 ako postoje problemi zgrušavanja krvi. U slučaju zatajenja bubrega, koje nastaje vrlo rijetko, potrebna je hemodijaliza.