Otrovanje željezom

Budući da pripravci za nadomjestak (suplementi) vitamina sadrže željezo i nalaze se u većini domaćinstava, učestala su blaga otrovanja željezom. Treba znati da prevelika količina željeza može biti vrlo ozbiljna, a katkada i smrtonosna. Željezo je jedan od sastojaka multivitamina za djecu i odrasle. Vitamini za djecu koji sadrže željezo izvanredno su sigurni zbog ograničenog broja tableta u paketu. Svi suplementi željeza nisu jednaki. Samo nekoliko tableta koje su namijenjene za odrasle mogu znatno štetiti djeci. Odmah se mora pozvati Centar za otrovanja da odredi je li uzeta prevelika količina željeza.

Simptomi

Prevelika količina željeza dovodi do proljeva, povraćanja, porasta broja leukocita i razine glukoze u krvi. U slučaju da se simptomi ne razviju unutar prvih šest sati i ako je količina željeza u krvi niska, postoji vrlo mali rizik za otrovanje.

Kod uzimanja prevelike količine željeza simptomi se pojavljuju u nekoliko faza:

  • Faza 1 (unutar prvih 6 sati): dolazi do povraćanja, uznemirenosti, eksplozivnog proljeva, boli u trbuhu, konvulzija i gubitka svijesti. Nadražaj probavnog sustava može dovesti do krvarenja u predjelu želuca (hemoragični gastritis). Kod visokih vrijednosti željeza u krvi može doći do ubrzanja disanja i srčanog rada, te pada krvnog tlaka. Vrlo nizak krvni tlak ili gubitak svijesti u prvih 6 sati upućuju na vrlo teško stanje bolesnika.

  • Faza 2: (unutar 10 do 14 sati): može doći do vidljivog ali lažnog poboljšanja, koje traje do 24 sata

  • Faza 3: (unutar 12 do 48 sati): može doći do razvoja šoka (vrlo nizak krvni tlak), slabe opskrbe stanica krvlju i niske vrijednosti glukoze u krvi. Vrijednosti željeza u krvi mogu biti normalne, no jetreni testovi upućuju na oštećenje jetre. Ostali simptomi su: vrućica, pad broja leukocita, poremećaji krvarenja, poremećaji provođenja električnih impulsa u srcu, gubitak orijentacije, nemir, konvulzije i gubitak svijesti. Katkada može doći do smrtnog ishoda.

  • Faza 4 (nakon 2 do 5 tjedana): mogu nastati komplikacije otrovanja željezom kao što su: suženje ili začepljenje tankog crijeva, ciroza ili oštećenje mozga.

Dijagnoza i liječenje

Mora se nazvati Centar za otrovanja. Djetetu se odmah može dati sirup od ipekakuane. U bolnici se vrijednosti željeza u krvi moraju mjeriti unutar 2 do 4 sata nakon uzimanja njegove prekomjerne količine. U slučaju da su vrijednosti niske dovoljno je dijete promatrati 6 sati. Ako se simptomi nisu razvili dijete nije potrebno hospitalizirati. Hospizalizacija će biti potrebna, ako su vrijednosti željeza u krvi visoke ili su prisutni simptomi.

Veliki napor se uloži u potpuno odstranjenje željeza iz želuca. U odjelu za hitnu pomoć, želudac se može isprati pomoću želučane sonde. Može se koristiti i aktivni medicinski ugljen premda ne apsorbira puno željeza. Tanko crijevo se može isprazniti i na taj način odstraniti preostalo željezo iz tijela. U slučaju prisustva simptoma ili visokih vrijednosti željeza u krvi djetetu treba dati nekoliko injekcija deferoksamina koji veže željezo u krvi.

Uslijed manjka željeza, nastalog ili zbog liječenja ili krvarenja, može doći do pojave anemije. Šest tjedana nakon uzimanja prevelike količine željeza rendgenskim snimanjem želuca i tankog crijeva možemo utvrditi je li došlo do suženja u tim organima uslijed iritacije sluznice probavnog sustava.

Prognoza je obično dobra. Oko 1% hospitalizirane djece umre. Djeca u kojih dolazi do razvoja šoka i gubitka svijesti imaju 10% šanse da umru.