Kontrola mokrenja i stolice

Većina djece nauči kontrolirati stolicu između 2. i 3. godine, a mokrenje između 3. i 4. godine. Do dobi od 5 godina dijete nauči samo ići na toalet, nauči oblačiti se, skidati i obavljati higijenu. Ipak oko 30% normalne djece 4godišnjaka i 10% 6godišnjaka ne uspostavi redovitu kontrolu mokrenja tijekom noći.

Prevencija i liječenja

Najbolji način izbjegavanja poteškoća kontrole mokrenja i stolice djeteta je spoznaja pravog trenutka kada je dijete spremno za to. Pripravnost se prepoznaje po tome što je dijete suho nekoliko sati i traži presvlačenje kada je mokro. Dijete pokazuje interes za sjedenje na noćnoj posudi i slijedi jednostavne verbalne upute. Djeca su obično spremna u dobi između 24 i 36 mjeseci.

Dijete se postupno prilagodi sjedenju na noćnoj posudi. Prvo se navodi da sjedne na nju potpuno odjeveno, u slijedećoj fazi skine donji dio i sjedi na njoj najviše 5 do 10 minuta i oblači se. Treba davati jednostavne i razumljive upute, a prljava pelena se stavi u noćnu posudu da dijete lakše shvati smisao postupka. Za dobar odgovor dijete treba nagraditi i pohvaliti. Bijes i kažnjavanje imaju suprotan učinak na usvajanje navike. Olakšavajuća okolnost je ustaljen raspored vršenja nužde.

Druga metoda učenja je pomoću lutke koja se stavlja na posudu i imitira radnje koje treba učiniti dijete. Nakon “uspješno” provedenog postupka roditelj hvali lutku, nakon čega dijete višekratno ponavlja postupak s lutkom. U slijedećem koraku dijete samo imitira lutku, a roditelj hvali i nagrađuje postupak.

Dijete koje odbije sjedenje na posudi, treba pustiti i ponuditi mu da sjedne nakon obroka. Navikavanje je najbolje odgoditi za nekoliko tjedana, ako dijete ponavljano odbija sjesti. Pohvala i nagrađivanje za sjedenje i uspješan rezultat djeluje i kod normalne i kod retardirane djece. Jednom kada se uspostavi obrazac, nagrađivanje se postupno prorjeđuje, sve do ukidanja. Prisila je neučinkovita i može narušiti odnos roditeljdijete. Ako uslijed pritiska i otpora dođe do pojave obrasca začaranog kruga treba primijeniti drugu tehniku.