Mokrenje u krevet

Mokrenje u krevet (noćna enureza; enuresis nocturna) je nenamjerno, ponavljano mokrenje djeteta u snu koje je već trebalo uspostaviti kontrolu mokrenja tijekom sna.

Mokrenje u krevet je prisutno kod 30% djece u dobi od 4, 10% u dobi 6, 3% u dobi 12 i 1% u dobi 18 godina. Češće se javlja kod dječaka i u nekim obiteljima. Poremećaj je povezan s kasnijim sazrijevanjem, a ponekad je udružen s poremećajima spavanja kao što su mjesečarenje i noćni strahovi. Organski poremećaj, najčešće infekcija mokraćnog sustava, se nalazi u 1% do 2% slučajeva. Rijetko mogu biti uzrok druge bolesti kao što je šećerna bolest. Mokrenje u krevet je ponekad uvjetovano psihijatrijskim poremećajem djeteta ili nekog drugog člana obitelji.

TABLICA 257-2

Bihevioralna terapija mokrenja u krevet

Odgovornosti djeteta

• Vođenje dnevnika “suhih” i “vlažnih” noći

• Suzdržavanje od uzimanja tekućine 2 do 3 sata prije spavanja

• Mokrenje prije odlaska na spavanje

• Promjena odjeće i posteljine nakon mokrenja u krevet

Odgovornosti roditelja

• Nekažnjavanje djeteta zbog mokrenja u krevet

• Pohvala i nagrađivanje “suhih” noći (npr. zvjezdica u dnevniku za suhu noć)

Ponekad mokrenje u krevet prestaje i zatim se ponovno javlja. Ponovna pojava slijedi nakon stresnog psihološkog događaja, ali uzrok može biti i organski (infekcija mokraćnog sustava).

Liječenje

Djecu u dobi do 6 godina ne treba liječiti, nego se čeka da poremećaj sam po sebi nestane. Nakon te dobi sa svakom godinom starosti u 15% slučajeva dođe do spontanog nestajanja tegoba. Ako tegobe ne nestanu može se pokušati s tri načina liječenja: savjetovanje i bihevioralna terapija, alarm koji prepoznaje mokrenje i lijekovi.

TABLICA 257-3

Uzroci kronične opstipacije* koji dovode do enkopreze

• Zadržavanje stolice zbog straha od uporabe nužnika

• Otpor prema navikavanju na nužnik

• Oštećenje kože koje izaziva bol pri pražnjenju stolice (analna fisura)

• Prirođene anomalije, kao rascjep neuralne cijevi ili anomalije anusa

• Hirschprungova bolest

• Niska razina hormona štitnjače

• Slaba prehrana

• Cerebralna paraliza

• Psihijatrijska bolest djeteta ili u obitelji

* opstipacija = zatvor stolice; enkopreza = neuspostavljanje kontrole nad pražnjenjem stolice

Savjetovanje i bihevioralna terapija se najčešće koristi. Savjetuju se i roditelji i dijete. Oni nauče da je to uobičajena pojava koja se može ispraviti i da zbog mokrenja u krevet nitko ne treba imati osjećaj krivnje.

Alarm koji prepoznaje mokrenje je trenutno najučinkovitije sredstvo. Tim načinom se izlječuje mokrenje u krevet kod 70% slučajeva, te samo 10% do 15% počinje ponovno mokriti u krevet kada se alarmiranje ukine. Alarmi se aktiviraju nakon nekoliko kapljica urina, jeftini su i lako se postavljaju. Nedostatak je sporost djelovanja, naime prvih nekoliko tjedana dijete se potpuno probudi tek nakon završenog mokrenja. Tijekom slijedećih tjedana dijete se budi već pri maloj količini urina, te konačno se budi i prije mokrenja. U većini slučajeva alarm se može maknuti nakon razdoblja od 3 tjedna bez epizode mokrenja u krevet.

Lijekovi se danas mnogo manje koriste nego u prošlosti, ponajviše zbog učinkovitosti alarma i svojih nuspojava. Ako druge terapije nisu učinkovite, te je obitelj sklona uzimanju lijekova, liječnik može pripisati imipramin. Imipramin je lijek iz skupine antidepresiva koji opušta mokraćni mjehur i stišće mišićni prsten koji sprečava oticanje mokraće. Učinkovitost imipramina, ako djeluje, se vidi u prvom tjednu nakon početka uzimanja. Takav brzi pozitivan učinak je velika prednost lijeka, pogotovo ako je obitelj nestrpljiva i želi brzi rezultat. Nakon što dijete ne mokri 1 mjesec u krevet doza se postupno smanjuje kroz 2 do 4 tjedna do ukinuća. Ipak oko 75% djece liječene imipraminom ima ponovno epizode mokrenja u krevet. Ako se to dogodi može se ponoviti s terapijom, sada tijekom 3 mjeseca. Za vrijeme terapije imipraminom svakih 2 do 4 tjedna kontrolira se broj bijelih krvnih stanica, koji se rijetko može smanjiti uslijed uzimanja lijeka.

Alternativno liječenje se provodi dezmopresinom u obliku nazalnog (nosnog) spreja koji djeluje tako da smanjuje stvaranje mokraće, te je vrlo učinkovit, ali i skup lijek.