Poremećaj spavanja

Noćne more su zastrašujući snovi koji se javljaju tijekom REM (faza sna s brzim pokretima očiju; engl. “rapid eye movement”) faze spavanja. Dijete koje ima noćne more potpuno se probudi i može se živo sjetiti svih detalja sna. Povremene noćne more su uobičajene i potrebna je utjeha od roditelja ili odgajatelja. Učestale noćne more predstavljaju nenormalno stanje i upućuju na psihološki poremećaj. Strašna iskustva, uključujući strašne priče i agresivne televizijske programe mogu biti uzrok noćne more. Taj uzrok je najčešći u dobi od 3 do 4 godine kada djeca ne mogu jasno razlikovati svijet zbilje i mašte.

Noćni strahovi su epizode nepotpunog buđenja s teškom tjeskobom kratko nakon uspavljivanja. Dijete se ne sjeća sadržaja epizode. Mjesečarenje je ustajanje iz kreveta i hodanje tijekom sna. Noćni strahovi i mjesečarenje se javljaju tijekom nepotpunog buđenje iz dubok sna (neREM spavanje) u prva 3 sata sna. Epizode traju od nekoliko sekundi do više minuta. Noćni strahovi su dramatični zbog vrištanja ili plača i panike djeteta tijekom epizode, a uobičajeni su u dobi od 3 do 8 godina.

Mjesečari hodaju nespretno, ali obično se ne sudaraju s objektima. Djeca su zbunjena, ali nisu uplašena i bude se naglo iznenađeni situacijom. U tom je trenutku osoba potpuno budna i komunicira s okolinom, ali ujutro se ne sjeća događaja. Oko 15% djece u dobi između 5 i 12 godina ima barem jednu epizodu mjesečarenja. Jedan do 6% djece mjesečari stalno. Stresne situacije mogu potaknuti mjesečarenja.

Otpor odlasku na spavanje je uobičajen problem, osobito u dobi od 1 do 2 godine života. Mala djeca plaču ako ih se ostavi same u krevetiću i penju se iz njega u potrazi za roditeljima. To ponašanje je povezano s anksioznosti separacije i pokušajem djeteta da kontrolira svoju okolinu.

Buđenje tijekom noći je još jedan poremećaj spavanja. Tijekom noći bude se oko polovica djece u dobi između 6 i 12 mjeseci. Djeca s anksioznosti separacije također imaju buđenje tijekom noći. Kod veće djece ovaj poremećaj se javlja nakon bolesti, filma ili drugog stresnog događaja. Poremećaji spavanja su izazvani predugim popodnevnim spavanjem i preintenzivnom igrom pred vrijeme spavanja.

Liječenje

Noćni strahovi i mjesečarenje spontano prestaju i rijetko se ponavljaju. Djeca kod kojih ovi poremećaji traju i tijekom adolescencije i odrasle dobi mogu imati u podlozi psihološki problem.

Dopuštanje djetetu koje se protivi odlasku na spavanje da dugo ostaje budno nije učinkovito. Problem buđenja tijekom noći se najčešće produžuje ako dijete spava s roditeljima. Nedjelotvorno je igranje tijekom noći, hranjenje, ljutnja i vikanje na dijete. Učinkovitije je vraćanje djeteta u krevetić, uz uvjeravanje da je sve u redu. Umirivanje djeteta pričom, davanja omiljene igračke ili pokrivača, te noćna lampica djeluju povoljno. Za potpuno kontrolu roditelji trebaju pratiti dijete i vratiti ga u krevetić u slučaju pokušaja izlaska van. Dijete tako uči spavati u svom krevetiću i shvaća da je vrijeme za spavanje.

Postavljanje kugle umjesto kvake na vratima može spriječiti djecu da mjesečare po stanu. Pritom treba biti oprezan da se dijete ne osjeti izoliranim.